Как се рециклират отпадъците в Тайван

18.09.2010 12:46

 

Планини от изхвърлени пластмасови бутилки в Тайпе се претворяват от понамирисваща маса в удобни дрехи и перуки.

Изкуствена коса, спортни екипи, строителни тухли - Тайван вдъхва нов, рециклиран живот на огромните купища пластмасови отпадъци в процъфтяващия в страната зелен бизнес.

Островът започна да рециклира пластмасата преди десетина години в контекста на нарастваща обществена тревога за състоянието на околната среда, а днес делът на преработваните отпадъци достига близо 73%, по данни на екоадминистрацията в страната.

Миналата година около 180 хил. тона стара пластмаса бе превърната в сурови материали на стойност 140 млн. долара, което свали цените за управление на отпадъците и намали вредните емисии.

От рециклирана пластмаса стават най-разнообразни продукти - дрехи, саксии, ципове, перуки и какво ли още не, обясняват местни експерти пред АФП.

Тайван например се гордее с т.нар. "екотъкан", използвана от местни компании за производството на спортни облекла за девет отбора, които участваха в световното първенство по футбол в Южна Африка.

 Всяка тениска е от полиестер, произведен от осем преработени пластмасови бутилки. Тя е с 13% по-лека от традиционните        и може да абсорбира и изпарява потта много по-бързо, твърди таванският текстилен изследователски институт.

Производственият процес пък се смята за по-екологичен поради ограниченото използване на вода и енергия при       боядисването на дрехите, за които се използват цветни бутилки.

"Супер текстайл", водещ тайвански производител на екотъкани, изнася в САЩ и Япония през последните години, което е        вдигнало печалбите му с 10%. Компанията разчита на нарастващото международно съзнание за важността на        екологичните практики.
 
Тайван, малък остров, използва около 4,5 млрд. пластмасови бутилки годишно, но има предимство при производството на        екоматерии заради ниските цени за транспорт и рециклиране.
 
Фондацията "Цу чи", една от най-големите местни благотворителни групи, поддържа 4500 рециклиращи инсталации в        Тайван с помощта на около 70 хил. доброволци, които събраха 12 хил. тона пластмасови бутилки миналата година.
 
Фондацията е раздала над 300 хил. одеяла от преработена пластмаса от 2007 г. насам за бедстващи в страната и по света.
 
Възможно е в близко бъдеще в Тайван да почнат да никнат като гъби и жилища от преработена пластмаса, след като "Еко      арк", първата в света подобна сграда, бъде открита през ноември.

Триетажната, 24-метрова изложбена зала е изградена от 1,5 млн. рециклирани пластмасови бутилки, от които са направени тухли, способни да издържат на земетресения, вятър и пожари и осигуряващи достъп на естествена светлина, за да се пести електроенергия.

Политухлите са по-евтини от конвенционални материали като дърво и стъкло и съответно цялата конструкция е много по-изгодна.

В момента фирмата строи луксозен бутиков хотел и няколко фабрики и бизнес сгради с тях.
 

Източник: https://www.vesti.bg

—————

Назад