Готварска печка гори отпадъци

18.09.2010 13:13

Бедните квартали в Кения разполагат в изобилие само с боклуци, които пълнят калните улиците и каналите и разпространяват зарази. Местен дизайнер обаче е разработил фурна, която използва отпадъците като гориво.

Благодарение на проекта за бедните има храна и топла вода, токсичните отпадъци се унищожават и се забавя унищожаването на горските площи в страната.

След деветгодишни усилия прототипът Community Cooker най-после е на крачка от масовото му въвеждане му в пренаселените бежански лагери и бедняшки квартали на страната, където мръсотията често води до болести, включително холера.

Изобретението на архитекта от Найроби Дим Арчър съчетава простота на замисъла със способност да се противопоставя на редица социални и екологични заплахи. Арчър получи похвали на световния фестивал на архитектурата в Барселона миналата година.

Прототипът вече работи в бедняшкия квартал на кенийската столица Кибера, най-големия в цяла Африка, където живеят около 800 хил. души.

На горящата машина с осем котлона и вътрешна фурна се приготвят ориз, картофи, хляб, месо и чай. Зад нея събраните от местните младежи боклуци съхнат на рафтове, преди да бъдат използвани за гориво.

Техниците са отделили три години за модифициране на огневата камера, която вече развива достатъчно температура, за да разрушава токсините в отпадъка, особено пластмасите. В момента се работи по допълнително повишаване на температурата.

Пещта е струвала около 10 хил. долара за построяването си като прототип, но се очаква цената й да спадне под 6000 долара при масовото производство. Цените на индустриални пещи за отпадъци в Европа достигат 50 млн. долара.

 Фурната е един от няколкото проекта, които дават надежда на населението въпреки насилието, престъпленията и болестите в огромните бедняшки квартали. В друга част на Кибера, група от 35 младежи разработиха ферма върху бунище, като изхранват самите себе си и продават чушки, домати и краставици.

Източник: https://www.vesti.bg

—————

Назад