Русе е домакин на Европейския ден на минералите

12.04.2011 08:00

За пръв път в отбелязването на това събитие се включва и България. Европейският ден на минералите у нас ще започне в Русе с откриването на изложба в Регионалния исторически музей със заглавие  „Сенки в скалите. Минерали и биоразнообразие". След това ще бъдат обявени резултатите от международния конкурс за детска рисунка „Минералите, кариерите и природата. Ръка за ръка". Честването на деня на минералите ще продължи извън Русе с официална церемония на кариера на „Каолин" във Ветово.

Европейският ден на минералите се отбелязва през две години. За пръв път се чества през 2007 г., когато привлича над 30 000 участници от 17 европейски държави. Във второто издание на Европейския ден на минералите през 2009 г. се включват 29 държави. Очаква се тази година да се включат и 13 неевропейски държави.

Премиера на Европейския ден на минералите 2011 ще се проведе на 13 април 2011 г. в Европейския парламент, където официално ще бъде обявено  домакинството на България.

Европейският ден на минералите 2011 се провежда под патронажа на Янез Поточник, еврокомисар по околната среда.

Инициативата има за цел да информира за една индустрия, която оказва огромно влияние върху нашия живот- строителството, химическата промишленост, автомобилостроенето, корабостроенето, самолетостроенето, ракетостроенето зависят изцяло от добива на различни минерали. Над 30 милиона работни места в Европа зависят от достъпа до различни минерали.

 

Забавни игри, свързани с Европейския ден на минералите

      

Още интересни неща, свързани с минералите

 

Научете още за Европейския ден на минералите

 

—————

Назад