Какво има в стомаха на албатроса

18.09.2010 13:25

Не, това не е поредното творение на постмодерен артист, а предмети, намерени в стомаха на мъртъв албатрос.

Многоцветното пано от пластмасови четки за зъби, капачки, запалки, щипки за пране и бог знае от какво още пластмасови парчета се появи преди дни върху корицата специалното издание на научния журнал Philosophical Transactions of the Royal Society.

Шокиращото изображение цели отново да ни стресне относно опасния ефект на използваната и изхвърляна от нас пластмаса върху природата и здравето, разказва "Дейли мейл".

Птицата е била открита на отдалечен хавайски остров, като се предполага, че е загинала от недохранване, вследствие на пълния и с несмилаемата пластмаса стомах.

Възрастните албатроси изминават хиляди километри в търсене на храна за техните малки, но често се връщат с отпадъци, взети от тях за храна, от известното "голямо пластмасово петно" в Тихия океан.

Осеяната с боклуци област в океана с диаметър няколко хиляди километра бе открита на североизток от Хаваите през 90-те години. Десетки хиляди парчета пластмаса на квадратен километър са захванати в своеобразен капан в него от морските течения.

Боклуците, които попадат в стомасите на птиците, често причиняват задушаване, глад, обезводняване, вътрешни разкъсвания.

Според експерти едно средностатистическо здраво албатросче може да поеме до около 30 г пластмаса, но двойна доза би го убила.

Около 80 на сто от отпадъците в пластмасовото петно идват от сушата, 10 на сто - от рибарските мрежи, а останалото - от товарните кораби в океана, според изчисления на ООН.

Производството на пластмаса нараства с 9% на година и се очаква да надхвърли 300 млн. тона до 2010 г.

 

Източник: https://www.vesti.bg

—————

Назад