Дрехи от фасове

18.09.2010 13:07

Еко-дизайнерите непрекъснато откриват най-различни материали, които да използват за нови тъкани, като например правят дънки от преработени пластмасови бутилки.

Последното нестандартно решение в областта обаче са дрехи от рециклирани фасове.

Идеята принадлежи на чилийската модна дизайнерка Александра Гереро. Тя успява да превърне иначе неприятните останки от цигари в устойчиви материи.

"Този проект започна като идея за дипломната ми работа," казва тя за сайта coolhunting.com. "Не исках да е нещо, което вече е било показвано, така че започнах да мислия за отпадъци, които остават незабелязани и тогава се сетих за фасове".

След като видяла положителните резултати и интереса, който идеята й предизвикал, Александра решила да превърне тази идея в бизнес.

Тя събира фасовете от улицата и след като ги пречисти, ги изсушава, разделя и превръща във влакно. После го смесва с вълна, за да получи сурова вълна. Резултатът може да бъде използван за изплитането на различни дрехи.

Засега Гереро продава дрехите си само по електронен път, а цените варират от 50 долара за барета до 110 долара за рокля или 125 долара за пуловер.

Източник: https://www.vesti.bg

—————

Назад