5 юни - Световен ден за опазване на околната среда

21.08.2010 10:50

Световният ден на околната среда се отбелязва в цял свят от 1973 г. по решение на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция, през 1972 г.

На 5 юни 1992г. се случва и друго важно събитие. Тогава в Рио де Жанейро са подписани редица исторически документи от държавните глави на 179 страни от цял свят.

Конференцията в Рио е едно от най-мащабните мероприятия, състояли се до момента на планетата. Подписаните споразумения, целящи опазването на околната среда на Земята, обаче съвсем не се спазват от повечето държави и към момента екологичното равновесие на планетата става все по-нестабилно.

Климатичните промени са проблем, който засяга всички хора на планетата и затова тази година мероприятията посветени на 5 юни целят да ангажират вниманието на отделния човек към начините за разрешаването му.
 

Един от основните замърсители на въздуха с въглероден диоксид продължават да бъдат автомобилите. Ето защо всеки един от нас може да помогне, избирайки по-малко мощен автомобил, шофирайки с минимален разход на енергия или просто ходейки на работа пеша. Освен, че можем да намалим сметките си за електричество, чрез всеки спестен киловат помагаме и на планетата. Промяната на съзнанието у мнозинството хора би решило много от екологичните промени на планетата.

 

—————

Назад