2-3 октомври - Европейски дни за наблюдение на птиците

21.08.2010 12:40

Европейските дни за наблюдение на птици (EBW2009) са ежегодно събитие, организирано от BirdLife International, включващо стотици национално организирани дейности в цяла Европа. Провеждат се първата събота и неделя на октомври – тази година на 3ти и 4ти.

Европейските дни за наблюдение на птици са част от Световните дни за наблюдение на птици - глобална инициатива, започнала преди 10 години. Основната цел е да се насърчат колкото е възможно повече хора да наблюдават птици един уикенд и да запишат своите наблюдения на колкото се може повече от срещащите се в света над 10,000 вида птици.

В повече от 30 европейски страни ще има разнообразни прояви, от екскурзии за наблюдение на птици до опръстенителни демонстрации. В повечето страни също ще се събират данни за броя на мигриращите птици. Резултатите ще се събират от BirdLife Холандия, където ще се обработят и публикуват.

Европейските дни за наблюдение на птици тази година също ще популяризират кампанията „Родени да пътуват” (Born to Travel), целяща защита на мигриращите птици между Европа и Африка. Тя е международна инициатива на BirdLife, чиято задача е да повиши вниманието към спешната необходимост от защита на мигриращите птици и техните прелетни пътища. Кампанията стартира през март 2009 г. и ще продължи до 2012. Тя се организира от BirdLife партньори в цяла Европа, Близкия Изток и Африка.
 

—————

Назад