22 май - Международен ден на биоразнообразието

21.08.2010 10:10

За първи път, като Международен ден на биологичното разнообразие, Генералната асамблея на ОН обявява 29 декември 1993 г. – датата, когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие. През декември 2000г., Генералната асамблея на ОН възприема 22 май като Международен ден на биоразнообразието, за да отбележи 22 май 1992 г., датата, на която в Найроби е приет окончателния текст на Конвенцията за биологичното разнообразие.

Отчасти промяната е направена поради трудността на 29 декември – когато по света се празнува настъпването на Новата година, е трудно да се организират празнични прояви, посветени на биологичното разнообразие.

22 май е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) за Международен ден на биологичното разнообразие с цел повишаване на информираността за проблемите и заплахите към биоразнообразието и за осигуряване на подкрепа за неговото опазване и съхранение.

Биоразнообразието всъщност е цялата природа, която ни заобикаля. То е навсякъде – в горещите гейзери и ледените планински води, в безбрежните пустини и в непроходимите джунгли, в безжизнените на пръв поглед скални пукнатини и в цветните ливади, в най-дълбоките морски дълбини и в ефира на небето. Биоразнообразието е това, което отличава нашата планета от милиардите други подобни на нея във Вселената, то е това, което я прави жива и неповторима.

 

—————

Назад